Oktatási és ismeretterjesztési tagozat

Oktatási és ismeretterjesztési Tagozat - a Magyar Meteoritikai Társaság egyik szakmai tagozata

Tagozatvezetők:
Ivanics Ferenc
A Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke, pedagógus, természettudományos előadó, amatőrcsillagász, meteoritgyűjtő
Szklenár Tamás
Matematika-informatika szakos tanár, informatikus, a Magyar Csillagászati Egyesület Kettőscsillagok rovat vezetője, amatőrcsillagász, meteoritgyűjtő, természettudományos előadó, író

Email: info@meteoritok.org


A tagozat céljai, feladatai:  Feladataink közé tartozik a meteoritika népszerűsítése a gyerekek, fiatalok és minden érdeklődő korosztály számára. Instrukciókat nyújtunk a témához kapcsolódó egyedi szemléltetőeszközök elkészítéséhez, azok használatához. A hazai és nemzetközi szinten kialakított kutatói és oktatói kapcsolatok, oktatóink folyamatosan frissülő tudásbázisa és újabb szemléltetőeszközök létrehozása mind hozzájárul ahhoz, hogy ezen ismereteket intenzív, interaktív foglalkozások keretében adjuk át. Ismeretterjesztő előadások szervezésén túl segítünk azok tematikájának, életkor szerinti bontásának kialakításában is.

A hazánkban működő csillagászati és egyéb természettudományos szakkörök számára megbízható forrásból származó, jól érthető, meteoritikával kapcsolatos oktatási anyagokat biztosítunk, amelyek kiegészítik a közoktatásban elsajátított ismereteket. A meteoritikai ismeretek átadása mellett segítséget nyújtunk az oktatásban használható minták és eszközök beszerzésében. Fontosnak tartjuk a különféle oktatási, kulturális intézményekkel való kapcsolattartást és a meghívásos alapon történő előadások, foglalkozások tartását, szervezését. Oktatóink rendszeresen részt vesznek évek óta létező és működő országos természettudományos programokon (pl. Kutatók éjszakája, Múzeumok éjszakája).

Az elmúlt évek során összegyűjtött tapasztalatok alapján úgy gondoljuk, hogy a meteoritok ismeretterjesztésben, oktatásban való felhasználásában igen nagy potenciál rejtőzik. A csillagászati foglalkozások mellett összekapcsoljuk a meteoritok szerkezetének, összetevőinek ismereteit más tudományterületekkel is, így szívesen kapcsolódunk az iskolák természetismeret, földrajz, biológia, kémiai óráihoz is.

A hazai oktatók, szakkörök mellett nemzetközi kapcsolatokat is ápolunk és megosztjuk egymással tapasztalatainkat a meteoritok oktatásban betöltött szerepéről. Nemzetközi kutatói kapcsolataink és a legfrissebb publikációk ismeretében naprakész információkat adhatunk tovább az érdeklődők számára, illetve ezek alapján fejlesztjük szemléltetőeszközeinket.

Legfőbb célunk, hogy ezen világűrből érkezett kőzetek segítségével olyan fizikai kapcsolatot létesíthetünk a Naprendszer anyagával, melyen keresztül az eddigieknél közelebb tudjuk hozni a közönséghez ezt a szinte megfoghatatlanul messzi világot.

Hírek érdekességek